tisdag 17 december 2013

Cellavision, en ny stjärna på biotech himlen

 För dig som är intresserad av att investera i biotech finns det nu en ny stjärna som kan vara värd att ta sig en till på: Cellavision. Bland annat journalister på tidskrifterna Dagens Industri och Börsveckan tycker att företaget är mycket köpvärt. Företaget är noterat på Stockholmsbörsen, på Nasdaq OMX Small Cap. Vilka är då Cellavison, vad gör de och vem leder företaget?

CellaVision är ett globalt företag inom medicinteknik som utvecklar och säljer ledande system för rutinanalys av blod och andra kroppsvätskor inom sjukvården. Dessa analyser utgör viktiga underlag för läkarnas möjligheter att snabbt och korrekt ställa sjukdomsdiagnoser. Närmare bestämt utvecklar man bildanalyssystem för mikroskopi. Traditionellt sett görs blodanalyser manuellt i vanliga mikroskop vilket är mycket tidsödande. Med Cellavisions instrument sker detta arbete effektivare och med en enhetlig standard. Sjukvården kan därmed såväl kostnadseffektivisera som kvalitetsförbättra processen. En rad olika sjukdomstillstånd kan upptäckas på det här sättet, däribland allergier, infektioner samt allvarliga blodcancersjukdomar som leukemi och lymfom. Instrumenten kan också användas för att analysera andra vätskor i kroppen som ryggmärgsvätska, lungvätska och ledvätska.

Cellavision är svenskt företag med ett 70-tal anställda och har sitt säte i Lund. De äger även dotterbolag i USA, Kanada och Japan. Företaget startades 1994 av neurofysiologen Christer Fåhraeus som sedan 1998 rekryterade nuvarande VD/CEO Yvonne Mårtensson. Mårtensson är utbildad vid universitetet i Linköping och kom från tidigare chefspositioner inom medicinsk utrustning och analytiska instrument såväl i Sverige som i USA. Fåhraeus sitter fortfarande med i bolagsstyrelsen och har ett stort innehav i bolaget.


                                                         

Man har utvecklat en differentierad produktportfölj för att kunna nå en större marknad och dessutom instrument för veterinärer. Utöver analysinstrumenten säljer man tilläggstjänster, tillvalsapplikationer och mjukvara för nätverkskommunikation samt utbildningar. Företaget har som målsättning att över en konjunkturcykel öka omsättningen med ca 15 procent i månaden. Man har fått igång försäljning världen över och 2012 stod den amerikanska marknaden för 60 % av försäljningen. Cellavision bedöms av många experter nu vara ett välskött företag med stadig förväntad tillväxt samt låg konjunkturkänslighet. Företaget är ett gott exempel på att det fortfarande finns liv i den svenska biotech industrin. Förhoppningsvis är Cellavision ett av de företag som kommer andas nytt liv i marknaden. Varje vetenskapligt framsteg som ger upphov till framgångsrika företag leder också till nya idéer och nya investeringsmöjligheter även för dig som främst sysslar med private equity. 

Så håll ögonen öppna för Cellavision, en stigande stjärna inom Biotech. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar