måndag 30 december 2013

Trender inom informations- och kommunikationsteknologi inför 2014

Del 1
Vill man placera riskkapital och gillar teknologi finns det en rad möjligheter, men det gäller att hålla reda på vilka trender som gäller för att minska sina risker. Ericsson Consumer Labs tar årligen fram en rapport över nästa års heta trender. Över 100 000 privatpersoner i ca 40 länder har intervjuats. Detta är de heta trender de pekar ut.
Det finns en stor efterfrågan bland konsumenter efter appar och man tror att samtliga industrier kommer att förändras av en ökad användning dessa. Vi förväntar oss nu att kunna göra i stort sett allting via våra mobiltelefoner. Samtidigt blir vi allt tröttare på lösenord och 52 procent skulle föredra att använda sitt fingeravtryck istället. Dessutom vill 61 procent kunna låsa upp sin telefon med fingeravtrycket och hela 48 procent skulle kunna tänka sig att använda sig av ögonigenkänning.
Just mobiltelefoner förutspås också bli den tekniska pryl som till sist kommer att kunna reducera den digitala klyftan. 51 procent av konsumenter säger att mobilen är den viktigaste tekniska prylen som har störst inverkan på det dagliga livet. Med allt billigare smartphones kommer allt fler att ha tillgång till dem och den teknik de medför. Detta innebär att det kommer att bli mer fokus på vilka appar du använder, än på vilken telefon du har.
Vidare vill folk kunna ha tillgång till internet bokstavligt talat överallt. Man tror också att sensorer inom några år kommer att vara en del av vår vardag och finnas i bilar, på sjukhus, i hemmet o.s.v. Samtidigt oroar sig människor för säkerheten men endast 4 procent kan tänka sig att använda internet mindre. Istället vill man ha högre säkerhet och hela 74 procent hoppas på att telefoner med biometrisk säkerhet ska bli vanliga under 2014. Biometribranschen är alltså riktigt het.
Ytterligare trender på uppåtgående är kommunikation via videoklipp. 38 procent säger att de flera gånger i veckan tittar på videoklipp som vänner rekommenderat. En annan het trend är också att man vill kunna använda streamingtjänster fritt, på ett sådant sätt att det lätt går att växla mellan olika plattformar som mobilen, surfplattan och datorn. Det finns också ett stort intresse av att mäta sina egna data. 40 procent av smartphone-användare vill kunna registrera sin fysiska aktivitet. Man vill också få tillgång till att kontinuerligt kunna mäta sin puls och sitt blodtryck. 59 procent säger sig kunna tänka sig att komplettera telefonen med ett mät-armband för att få tillgång till dessa funktioner.
Sammanfattningsvis verkar biometri och appar vara vad som är hetast just nu. Se också del 2 av denna artikel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar